De Orgels
.

De Harlekino

Flötenuhr - Franz Joseph Haydn 1732-1809
Flötenuhr - Franz Joseph Haydn 1732-1809
Het kleine handdraaiorgeltje de Harlekino is in 1995 gebouwd door Adrie Vergeer in Gouda.
Het orgeltje heeft ondanks zijn kleine afmetingen 42 toetsen en klinkt mede door zijn zware bassen en register bourdon, viool en unifluit zeer volwaardig.
Het front in klassieke stijl en het houten onderstel zorgen voor een nostalgische uitstraling.

Het Zonnetje

Der Vögelhändler - Carl Adam Johann Zeller 1842-1898
Der Vögelhändler - Carl Adam Johann Zeller 1842-1898
Dit orgel is door Jac Minning gebouwd omstreeks 1950 en van oorsprong bedoelt om dienst te doen in een carrousel. Het was klein van afmeting en muzikale omvang; er was slechts 1 register aanwezig voor de melodie (Viool) en 1 voor de tegenmelodie (Vox Celeste).

In 1997 werd het orgel eigendom van Adrie Vergeer die het orgel grondig heeft gerestaureerd en tevens verbouwd, waarbij de muzikale omvang van het instrument aanzienlijk werd uitgebreid. Het orgel heeft 70 toetsen.
Hij voorzag het orgel van de registers Bourdon 4v en Vox Celeste 4v op zang en voegde ook een tremulant toe. Op de tegenzang werd het orgel uitgebreid met een Cello 8v en een Bourdon 4v. De baspartij werd uitgebreid met een 16v Gedäckt en tevens een 8v Violoncel, die alleen in forto passages meespeelt om het muzikale geheel een sterkere ondersteuning te geven.

Door deze verbouwing en uitbreidingen moest Adrie een geheel nieuw front ontwerpen en vervaardigen. Het geheel is gedecoreerd door Pieter van Aken en de schilderijen zijn vervaardigd door zijn zoon Arjan Vergeer. Het front werd gecomplimenteerd met 3 bewegende beelden.

In het najaar van 2000 werd het orgel in Gouda opnieuw in gebruik genomen.
De frisse heldere en vrolijke klanken vallen zeer in de smaak bij het luisterende publiek. Ook kan dit instrument bij gelegenheden op traditionele wijze 'met de hand' gedraaid worden.

De Pansfluiter

Banditenstreiche - Franz von Suppé 1819-1895
Banditenstreiche - Franz von Suppé 1819-1895
De Pansfluiter is een van de oudste op straat spelende orgels van Nederland. Het werd rond 1900 gebouwd door A. van Steenput in Willebroek bij Antwerpen.

In het begin van de vorige eeuw was het orgel eigendom van de legendarische familie Warnies, orgelverhuurders te Amsterdam.

In 1974 werd de Pansfluiter eigendom van Adrie Vergeer die er na een grondige restauratie sinds 1980 het straatbeeld van Gouda mee opvrolijkt.

Het 57 toets orgel is met zijn karakterestieke registers en bijzondere antieke uitstraling als een der allereerste draaiorgels door de minister van WVC op de lijst van onvervangbare cultuurgoederen geplaatst.

1e prijs Draaiorgelfestival Amsterdam 2004 voor De Pansfluiter.

Tijdens het draaiorgelfestival Amsterdam 2004 op zaterdag 21 augustus jl. werden alle 26 draaiorgels beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit Jacques d'Ancona, Willeke Alberty, Ernst Daniël Smid en Floris de Gelder (toenmalig algemeen directeur museum van Speelklok tot Pierement).

Aan het eind van de middag vond op de dam, gepresenteerd door Jos Brink, de prijsuitreiking plaats.

Volgens het juryrapport had De Pansfluiter als één van de oudste deelnemende orgels door de jaren heen niets aan klank ingeleverd. Alles was even authentiek en helder, hetgeen deze prestitieuze 1e prijs opleverde.
klik op de afbeeldingen voor een vergroting