.
Foto's 2019
20 december 2019
Santa Run
Vrijdagavond 20 december vond de allereerste Santa Run van Gouda plaats. Een gezellige tocht met 500 kerstmannen en vrouwen door de Goudse binnenstad voor het goede doel. Serviceclubs Rotary Gouda, Rotary Gouda-Bloemendaal en JCI Gouda organiseren gezamenlijk deze run, die dit jaar als doel heeft om geld op te halen voor gehandicaptensport in Gouda. Draaiorgel Het Zonnetje zorgde o.a. voor de vrolijke noot.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
13 december 2019
Adrie Vergeer met De Harlekino bij Gouda bij Kaarslicht
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
5 december 2019 - Sinterklaas
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
9 november 2019
Lampionnenoptocht Westergouwe
Zaterdag 9 november j.l. verzorgde draaiorgel "Het Zonnetje" de muzikale begeleiding van de lampionnenoptocht t.b.v. het Sint Maarten feest in de nieuwe Goudse woonwijk Westergouwe, georganiseerd door de wijkvereniging. De opkomst was fantastisch en het was een gezellige en sfeervolle optocht door de straten van deze nieuwe wijk.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
26 oktober 2019
Zotte Zaterdag met draaiorgel De Pansfluiter
15 oktober 2019 Goudse Post
Orgelbouwer Adrie Vergeer in zijn werkplaats met achter zich het front voor het nieuwe draaiorgel
Foto: Marianka Peters
Eindelijk erkenning voor draaiorgelcultuur
Door Marianka Peters

GOUDA - Niet iedereen is gecharmeerd van het geluid van draaiorgels, maar heel Nederland koestert de traditie van het pierement. Sinds afgelopen week staan draaiorgels en -explotanten officieel op de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland. Voor de Goudse draaiorgelexploitanten Adrie en Riet Vergeer is dit een erkenning van hun beroep.
De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bestaat uit oude activiteiten, tradities en ambachten die beoefenaars niet verloren willen laten gaan en door willen geven aan volgende generaties. Op de inventaris staan ook onder meer fierljeppen, het sinterklaasfeest, de Hollandse molens en het Rotterdamse Zomercarnaval. De officiële bijschrijving op de lijst vond plaats in museum Speelklok in Utrecht. Ook al is er geen financieel voordeel uit te halen, het echtpaar Vergeer, dat al meer dan 50 jaar hun ziel en zaligheid legt in het beheer en behoud van draaiorgels, is er zeer verguld mee. "Het gaat om de erkenning van onze beroepsgroep," stelt Adrie. "We horen net zo bij de Hollandse tradities als molens en klompen." En dat is hard nodig, want de oer-Hollandse traditie staat onder druk. De geschiedenis van de straat exploitatie van draaiorgels in Nederland is bijna 150 jaar oud. Was er vroeger in iedere stad of dorp wel een draaiorgel te zien en te horen, nu zijn er nog 'slechts' 90 gepassioneerde exploitanten van straatdraaiorgels; beroepsmatige en hobbymatige orgelmannen en -vrouwen.
Eén daarvan is de Goudse orgelbouwer, restaurateur en orgelman in hart en nieren Adrie Vergeer. Hij is één der laatste mohikanen. In totaal telt ons land niet meer dan 4-5 draaiorgelbouwers. Orgelbouwer is dus min of meer een uitstervend beroep en de kans is uiterst klein dat Adrie een opvolger krijgt. Toch denkt hij nog niet aan stoppen. "Ik moet natuurlijk wel na gaan denken over mijn pensioen en daarvoor ben ik een paar jaar geleden begonnen om een nieuw draaiorgel te bouwen. Het model is vergelijkbaar met de Lekkerkerker, alleen iets kleiner. In de loop der jaren heb ik overal frontpanelen of delen daarvan kunnen kopen. Die restaureer ik of maak ik na. Ook de speelkast en onderdelen maak ik zelf. Als het orgel klaar is gaat hij de verkoop in. Zeg maar als een soort pensioenvoorziening." Het draaiorgel heeft nog geen naam. "Daarover heb ik nog helemaal niet nagedacht. We kunnen er ook een wedstrijd van maken. Wie een goede naam heeft voor het draaiorgel, mag het zeggen."
Naast de draaiorgels Het Zonnetje en de mini-orgels Harlekino en Violetta, heeft Adrie nog twee monumentale draaiorgels in beheer, de Pansfluiter en de Lekkerkerker. "Deze orgels staan op de lijst van beschermd Nederlands Monumentaal Cultuurbezit van het ministerie van OCW niet te verwarren met lijst van Immaterieel Erfgoed."
Dat nationaal erfgoed betekent vooral erkenning, legt directeur Leo Adriaanse van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed uit. "We hebben nu de straatexploitatie van draaiorgels bijgeschreven in het register met als inzet de draaiorgelcultuur in leven te houden, zowel in de stadscentra als in woonwijken," zei hij tijdens de bekendmaking. Door die cultuur in de lijst op te nemen hoopt de
organisatie dat de traditie toekomstbestendig wordt. Daarnaast gaat de organisatie kijken hoe de jongere generatie enthousiast gemaakt kan worden voor het draaiorgel.
Tegelijkertijd staan de verdiensten voor de draaiorgelman onder druk. "Dat komt voornamelijk door het plastic geld," zegt Adrie. "Als ik vroeger door de straten liep met het orgel, riepen de bewoners 'het geld ligt onder de mat', maar steeds minder mensen hebben contant geld." De Kring van Draaiorgelvrienden onderzoekt of draaiorgels een sensor kunnen krijgen, waar mensen hun
pinpas langs kunnen halen. Gelukkig gloort er ook hoop voor de toekomst, nu draaiorgelmuziek is herontdekt door hedendaagse muzikanten. Zo heeft de band The Kik een draaiorgel toegevoegd aan een aantal nummers en speelt Gouda's monumentale draaiorgel de Lekkerkerker een prominente rol in het nummer Baarle-Nassau van Pater Moeskroen.
14 september 2019
Dubbelconcert Lekkerkerker en Moreau-orgel
Wat hebben we genoten van dit prachtige concert uitgevoerd door Adrie Vergeer en stadsorganist Gerben Budding.
Het concert werd goed bezocht en het publiek was zeer enthousiast.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
Zaterdag 14 september, 16:00 uur
Dubbelconcert draaiorgel De Lekkerkerker en Moreau-orgel
Om 16.00 uur vindt een uniek gezamenlijk concert plaats van Stadsorganist Gerben Budding
op het Moreau-orgel en Adrie Vergeer met het monumentale draaiorgel ‘De Lekkerkerker’.

Klik hier voor het programma

Klik op de afbeelding voor een vergroting

22 augustus 2019 - Het was weer heel gezellig op de Kaasmarkt van Gouda
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
11 juli 2019 - Draaiorgel "Het Zonnetje" begeleidt Viswijvenkoor Gouda bij het lied "Zwaaien en zwieren" tijdens de Goudse Kaasmarkt.
21 juni 2019
SamenLoop voor Hoop
SamenLoop voor Hoop is een 24 uur durende wandelestafette waarmee we geld ophalen voor kankeronderzoek. Deze 24 uur staan symbool voor de voortdurende strijd die een kankerpatiënt moet leveren. Teamgenoten wisselen elkaar in deze tijd af zodat altijd iemand van hen aan het wandelen is. Ondertussen zorgen indrukwekkende ceremonies, een gezellige braderie en veel activiteiten ervoor dat het voor zowel de bezoekers als de deelnemers een onvergetelijk evenement is. Tijdens de SamenLoop steunen we elkaar, staan we stil bij kanker en vieren we vooral het leven.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
29 mei 2019
'Arcade'
Een mooie foto van Marianka Peters in de Goudse Post
23 mei 2019
AD Regio
19 mei 2019
De Pansfluiter op Landgoed Nienoord tijdens de jaarlijkse contactdag van de Kring van Draaiorgelvrienden.
Op zondag 19 mei was de jaarlijkse contactdag van de Kring van Draaiorgelvrienden, dit jaar voor het eerst op landgoed Nienoord in Leek, Groningen. Veertien orgels waren aanwezig, waaronder De Pansfluiter.