De Lekkerkerker
Nieuws - Foto's - Videos - 2020
Slotconcert van het programma Open Monumentendag / Open Orgeldag op 12 September 2020 in de St. Janskerk te Gouda.
0:00:00 - Introductie
0:05:38 - Aanvang muziek
1:04:58 - Afsluiting
Toegift draaiorgels na Slotconcert Open Monumentendag 2020 - St. Janskerk Gouda
5 september - De eerste tour dag: Julianasteate , Gouwestein , Irishof en het Olympiadehuis

16 september - De tweede tour dag: Souburgh in Waddinxveen, Floravita/Rietkraag  en bij Huize Savelberg
Deze beide dagen zijn aangeboden door Stichting Jozefpaviljoen Gouda, in het kader, 'een muzikale draaiorgelgroet in deze moeilijke Coronatijd'.
16-09-2020 De Rietkraag16-09-2020 De Rietkraag16-09-2020 De Savelberg16-09-2020 De Savelberg16-09-2020 Huize Souburgh
12 September, 16:00 uur - Dubbelconcert Hoofdorgel Sint-Jan met ‘De Lekkerkerker’
Dubbelconcert Hoofdorgel Sint-Jan met ‘De Lekkerkerker’ | Slotconcert Orgeldag/OMD
Evenals vorig jaar zal dit jaar, ter afsluiting van de Open Monumentendag/Nationale Orgeldag, weer een dubbelconcert plaatsvinden in de Goudse Sint-Jan. Op zaterdag 12 september kunt u om 16.00 uur genieten van zowel de klanken van de draaiorgels van Gouwenaar Adrie Vergeer (waaronder de bekende ‘Lekkerkerker’), als de klanken van het hoofdorgel van de Sint-Jan. Dit concept staat garant voor een afwisselend en verrassend concert. Het hoofdorgel van de Sint-Jan zal zich soms manifesteren als draaiorgel, terwijl het draaiorgel van Vergeer zich zal ‘vermommen’ als kerkorgel.
Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk.
Adrie Vergeer – draaiorgels
Gerben Budding, stadsorganist van Gouda – hoofdorgel

Hoofdorgel
Triomfmars uit ‘Aida’ – Guiseppe Verdi

De Lekkerkerker
Balletmuziek William Tell – Gioachino Rossini
‘Ernani, ernani, involami’ – Giuseppe Verdi

Hoofdorgel
Fragmenten uit ‘Madame Butterfly’ – Giacomo Puccini

De Pansfluiter
Danserye Ronde – Tielman Susato

Hoofdorgel
Selectie uit ‘Miniaturen’ – Louis van Dijk

De Pansfluiter en Hoofdorgel
Canon in D – Johann Pachelbel

De Violetta:
La valse d’Amelie – Yann Tiersen
Scherzo, uit: Stücke für die Spieluhr – Ludwig von Beethoven

Hoofdorgel
Allegro con brio, uit: Symphonie V – Ludwig von Beethoven

De Lekkerkerker
Highland Cathedral

Hoofdorgel
Improvisatie
3 juli 2020
Concerten Draaiorgel De Lekkerkerker (4)
En ook de vierde rondgang langs Goudse ouderen is een feit!

Vrijdag 3 juli bezocht draaiorgel De Lekkerkerker de Ronssehof, Locatie Karnemelksloot, De Hanepraij en Huize Groeneweg. Ook op deze woonlocaties hebben we de bewoners en het personeel mogen trakteren op vier draaiorgelconcerten met vrolijke, herkenbare muziek van vroeger.

In de afgelopen tijd heeft De Lekkerkerker niet minder dan vijftien (!) woonlocaties voor ouderen in en rond Gouda bezocht. En dat was niet omdat het zulke makkelijke tijden zijn.

Bij alle woonlocaties waren de strenge beperkingen merkbaar, zowel voor de bewoners, het personeel als ook voor de bemanning van het orgel. Bewoners die niet naar buiten konden en noodgedwongen achter ramen moeten luisteren. Personeel dat op afstand moest blijven. Een ambulance die tijdens het orgelconcert arriveerde. Markante bewoners die ons van eerdere bezoeken bij waren gebleven en die we nu niet zagen. Een geëmotioneerde dochter van een bewoner die tijdens het uitpakken van het orgel bijna smeekte of het stil kon blijven: ze was bang dat haar hardhorende vader haar niet zou kunnen verstaan tijdens het eerste korte bezoek dat ze na maanden van isolatie weer aan hem mocht brengen - wat gelukkig geweldig werd opgelost door het verzorgingshuis in kwestie. Het leed was overal zichtbaar en heeft menig maal een brok in ieders keel bezorgd.

Maar dat leed werkte ook als een vergrootglas voor het plezier dat het orgel bracht. Want ondanks de enorme werkdruk in de zorg werd het orgel overal hartelijk door het personeel ontvangen en was er altijd tijd voor een praatje. De bewoners waren overal even enthousiast, gezellig en positief ingesteld en genoten zichtbaar van de klanken van De Lekkerkerker. Thuiswerkende buurtgenoten grepen de orgelmuziek aan om even mee te genieten van de vrolijke sfeer. Kinderen liepen uitgelaten achter het orgel aan als we op de torenmotor naar een volgende locatie reden. Het waren allemaal prettige ervaringen die door de omstandigheden alleen nog maar beter voelden.

Deze bijzondere concertreeks is volledig mogelijk gemaakt door de genereuze sponsoring van de Stichting Jozef Paviljoen (SJP) uit Gouda. Dankzij haar bijdrage hebben honderden Goudse ouderen van vrolijke draaiorgelmuziek kunnen genieten en konden ze even ontsnappen aan de gevolgen van covid-19. De SBL spreekt nogmaals haar grote dank uit voor dit initiatief en de warme belangstelling van de SJP tijdens de concerten!
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
Gezellige samenzang van Anita Ravenstein en bewoners van de Baan in Gouda
15 juni 2020
60 jarig huwelijk aan de Zuidrandflat
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
12 juni 2020
Concerten Draaiorgel De Lekkerkerker (3)
Het was weer een heel succesvolle concertdag vandaag. Vanochtend zijn we met De Lekkerkerker naar De Souburgh in Waddinxveen en Flora Vita in Boskoop geweest. Stralend weer, lekker gedraaid en het werd door alle bewoners zeer gewaardeerd. Vanmiddag door naar Reeuwijk, bij de Reehorst.

Deze serie optredens werd ons aangeboden door Stichting Jozef Paviljoen, Gouda, onze hartelijke dank daarvoor.
SBL
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
3 juni 2020
Concerten Draaiorgel De Lekkerkerker (2)
Ook vandaag is De Lekkerkerker weer op pad geweest, dit maal langs de Zuidrandflat, het Sint Jozefpaviljoen, Gouwestein en Julianastaete. De bewoners van deze vier huizen hebben kunnen genieten van de vrolijke draaiorgelklanken, omlijst door prachtig weer. Het was weer een feest voor iedereen!

Deze serie optredens werd ons aangeboden door Stichting Jozef Paviljoen, Gouda, onze hartelijke dank daarvoor.
SBL
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
28 mei 2020
Concerten Draaiorgel De Lekkerkerker (1)
De opgelegde beperkingen van de afgelopen maanden hadden ingrijpende gevolgen voor ieder mens. Een groep die extra hard werd getroffen, zowel door het coronavirus zelf als de lockdown, waren de ouderen en hun zorgverleners. We hebben allemaal de schrijnende beelden en de aangrijpende verhalen kunnen zien en horen.

Om deze groep een welverdiend hart onder de riem te steken, heeft draaiorgel De Lekkerkerker gisteren vier verzorgingshuizen in Gouda bezocht om de bewoners en het personeel een hart onder de riem te steken met draaiorgelconcerten. De Prinsenhof, de Savelberg, WelThuis Het Olympiadehuis en de Irishof kregen het orgel voor de deur. Hoewel de bewoners het orgel niet van dichtbij konden bekijken, was geen barrière dik genoeg om de opbeurende orgelklanken tegen te houden. Het deed ons ontzettend veel plezier om zo vele ouderen te zien genieten. Er gingen de nodige handjes de lucht in!

Deze serie optredens werd ons aangeboden door de Stichting Sint Jozef Paviljoen te Gouda, waarvoor heel hartelijk dank! En binnenkort volgen nog twee van zulke dagen...
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
2 februari 2020
Goudse Post
Burgemeester Pieter Verhoeve bespeelt draaiorgel de Lekkerkerker tijdens kennismakingstoer 31 januari 2020 Gouda
 
31 januari 2020
Burgemeester op Stroopwafeltour bij Stichting SBL
Op vrijdagmiddag 31 januari 2020 bracht Gouda's recentelijk geïnstalleerde burgemeester Pieter Verhoeve een bezoek aan Stichting Behoud Lekkerkerker (SBL) in het kader van zijn kennismakingstoer met de Goudse bevolking, instellingen, bedrijven en cultuur.

Onder het motto "Zorgt u voor de mooie verhalen? Dan zorg ik voor de stroopwafels!" arriveerde de burgemeester om 14:00 uur en maakte kennis met de leden van het bestuur en de vrijwilligers van SBL. Dit alles vond plaats bij het atelier van Adrie Vergeer aan de Punt in Gouda, waar draaiorgel “De Lekkerkerker” haar onderkomen heeft.

Na een korte voorstelronde werd onze burgemeester onder het genot van een kopje koffie en een stroopwafel volop bijgepraat over de rijke geschiedenis van het draaiorgel, niet alleen uniek binnen de Nederlandse cultuur maar specifieker nog de nadruk op het Goudse, alwaar De Lekkerkerker kort na de 2e wereldoorlog het straatbeeld wekelijks opvrolijkte met muzikale klanken. De doelstelling van de stichting werd nader toegelicht en tevens werd verteld dat Gouda zich rijk mag rekenen met twee bijzondere cultuurmonumenten; zowel "De Lekkerkerker" van SBL als ook "De Pansfluiter" van Adrie Vergeer behoren officieel tot het Nederlands beschermd cultureel erfgoed, iets waar Gouda heel trots op mag zijn.
Onze burgemeester uitte zich als zijnde 'liefhebber' van draaiorgels en vertelde dat het hem een gevoel van gezelligheid inboezemt als hij in de stad loopt en de klanken van een draaiorgel hoort. Voorts bleek hij ook een zeer gevarieerde interesse in diverse muziekgenres te hebben, van klassiek tot hedendaagse popmuziek en verklaarde zich een groot liefhebber van muziek van Bach. Dit was niet tegen dovemans' oren gezegd en op "De Lekkerkerker" werd dan ook spontaan het muziekstuk "Badinerie" uit de Orkestsuite nr. 7 - BWV 1076 van Bach door hem persoonlijk 'met de hand' aan het wiel gedraaid'.

De stichting SBL heeft het als een eer ervaren dat burgemeester Pieter Verhoeve zich geïnteresseerd heeft getoond en de tijd in zijn agenda heeft gevonden om ons een persoonlijk bezoek te brengen en nader kennis te hebben willen maken met de Goudse orgelcultuur.

Hartelijk dank!
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
8 januari 2020
Lekkerkerker in de Goudse Post
5 januari 2020
Start nieuwe jaar Draaiorgelmuseum Haarlem
Het Goudse monumentale draaiorgel De Lekkerkerker mocht zondag 5 januari het nieuwe jaar voor het Draaiorgelmuseum in Haarlem inluiden. Als speciale gast was deze middag Dave von Raven, oprichter en leadzanger van de band 'The Kik' uitgenodigd. Hij is onder meer ook bekend van het TV-programma 'Maestro' en een liefhebber van draaiorgelmuziek. "Deze muziek geeft je een kik", aldus Dave. Voor deze gelegenheid arrangeerde Adrie Vergeer het muziekstuk 'Böhmischer Traum' van komponist Norbert Gälle voor De Lekkerkerker.
Audio - Foto's - Video edit: John van Kleef
Klik op de afbeelding hieronder om de video te bekijken
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
2020-01-05_Haarlem_012020-01-05_Haarlem_022020-01-05_Haarlem_032020-01-05_Haarlem_042020-01-05_Haarlem_052020-01-05_Haarlem_062020-01-05_Haarlem_072020-01-05_Haarlem_082020-01-05_Haarlem_092020-01-05_Haarlem_102020-01-05_Haarlem_112020-01-05_Haarlem_122020-01-05_Haarlem_132020-01-05_Haarlem_142020-01-05_Haarlem_152020-01-05_Haarlem_162020-01-05_Haarlem_172020-01-05_Haarlem_182020-01-05_Haarlem_192020-01-05_Haarlem_202020-01-05_Haarlem_212020-01-05_Haarlem_222020-01-05_Haarlem_232020-01-05_Haarlem_242020-01-05_Haarlem_252020-01-05_Haarlem_262020-01-05_Haarlem_272020-01-05_Haarlem_282020-01-05_Haarlem_292020-01-05_Haarlem_302020-01-05_Haarlem_312020-01-05_Haarlem_322020-01-05_Haarlem_332020-01-05_Haarlem_342020-01-05_Haarlem_352020-01-05_Haarlem_36