De Lekkerkerker
Nieuws - Foto's - Videos - 2021
22 december 2021 - Kersttour met De Lekkerkerker bij Gouwestein, Julianahof, Berhardflat en Prinsessenflats.
Aangeboden door de Stichting Jozef Paviljoen Gouda.
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
De PuntGouwesteinGouwesteinGouwestein Gouwestein GouwesteinGouwesteinGouwesteinGouwesteinPrinsessenflats Prinsessenflats PrinsessenflatsPrinsessenflats Prinsessenflats Prinsessenflats
16 december 2021 - De Lekkerkerker speelt kerstmuziek voor De Savelberg, Domus Magnus, De Reehorst en De Zuidrandflat.
Aangeboden door de Stichting Jozef Paviljoen Gouda.
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
SavelbergSavelbergSavelbergSavelbergSavelbergDomus MagnusDomus MagnusReehorstReehorstReehorstReehorstReehorstReehorstReehorst Reehorst ZuidrandflatZuidrandflat Zuidrandflat Zuidrandflat
18 september 2021 - De Lekkerkerker On Tour. Aangeboden door de Stichting Jozef Paviljoen Gouda.
Floravita Boskoop - Reehorst Reeuwijk - De Baan Gouda
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
Het Kontakt / Goudse Post 15 september 2021
Henk van Rookhuijzen 12 september 2021
Headbangen in de Sint-Jan

Headbangen, in de meest agressieve vorm, kent volgens het Britse medische tijdschrift “The Lancet” wezenlijke gevaren voor de beoefenaar, zoals nekklachten en breinpijn in de ruimste zin des woords. Voorbeelden van risicogebieden zijn ondermeer het bijwonen van concerten van de Heavy Metal-bands als Motörhead en Metallica.

Nu hoort headbangen bij Heavy Metal als stroop bij een wafel. En ook, voor alle nitwits onder ons, van alle popmuziek staat Heavy Metal het dichtst bij klassieke muziek. Het indringende, het dramatische en de ritmiek spelen hierbij een absolute hoofdrol.

De waarschuwing van The Lancet ter harte nemend, besloot ik door het bijwonen van het Slotconcert van de Nationale Orgeldag 2021 in de Sint-Jan, één voorbehoud in acht te nemen, namelijk voorzichtig te headbangen.

En dat kon gemakkelijk dankzij de Lekkerkerker, het pierement opgesteld in het schip van de kerk, composities uitstotend van Händel, Mozart en Verdi. Gebouwd in 1928 als dansorgel door de fameuze Carl Frey, voor het danslokaal Resida in Lekkerkerk.

De toenmalige opdrachtgever Gerrit van de Wouden had er na een paar jaar genoeg van, verkocht het orgel en verdween zelf in het ambulante kermisleven. Het orgel kreeg een paar wielen en de naam Lekkerkerker en vertoefde sindsdien in het Rotterdamse. Na de oorlog werd het Gouda en vanaf de jaren negentig vorige eeuw kwam het onder de hoede van Adrie Vergeer.

Met Adrie headbangde ik al in 1970. Beiden verbonden aan de Goudse popgroep Light; Adrie als componist/arrangeur en vanzelfsprekend organist, terwijl ik de teksten voor mijn rekening nam.

Adrie had naast de Lekkerkerker, ook de Pansfluiter en de Violetta meegebracht. Zijn drie orgels gaven, in perfecte harmonie met het fameuze Moreau-orgel van de Sint-Jan (organist Gerben Budding), een grandioos concert weg. Weggeven? Ja, het gehele gebeuren kostte geen stuivert.

Waar vind je dit nog. Lekker klassieke muziek luisteren, voortgebracht door een niet alledaags instrumentarium en daarbij lekker voorzichtig headbangen. Mooi toch?
12 september 2021 - De Lekkerkerker op Landgoed Nienoord in Leek
Zondag 12 september was draaiorgel De Lekkerkerker aanwezig op Landgoed Nienoord in Leek, op de jaarlijkse draaiorgeldag van de Kring van Draaiorgelvrienden. Hoewel de dag wat vochtig begon, klaarde het weer snel op en hebben de bezoekers kunnen genieten van een prachtige manifestatie.
Een aantal enthousiaste toeschouwers heeft de druif ter hand genomen voor het handdraaien van een boekje. Dat ging iedereen goed af.
Speciale dank aan Ruud Brienen voor het op sleeptouw nemen van De Lekkerkerker!
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
11 september 2021 - Slotconcert op Open Monumentendag 2021 in de Sint-Janskerk van Gouda
Registratie van het slotconcert op zaterdag 11 september 2021 met het hoofdorgel van de Goudse Sint-Janskerk en de Goudse draaiorgels.
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
Het Kontakt / Goudse Post 8 september 2021
7 september 2021 - De Lekkerkerker On Tour. Aangeboden door de Stichting Jozef Paviljoen Gouda.
Savelberg, Irishof, Zuidrand flat - Gouda
IrishofIrishofIrishofSavelbergSavelbergSavelbergSavelbergSavelbergSavelbergZuidrandflatZuidrandflatZuidrandflatZuidrandflatZuidrandflatZuidrandflat
Savelberg
Zuidrandflat
1 september 2021 - De Lekkerkerker On Tour. Aangeboden door de Stichting Jozef Paviljoen Gouda.
Domus Magnus St. Jozef Paviljoen, Ronssehof - Gouda
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
GouwesteinRonsehofRonsehofRonsehofRonsehofRonsehofRonsehofRonsehofRonsehofSint Jozef PaviljoenSint Jozef Paviljoen
19 juni 2021 - De Lekkerkerker bij de Julianahof
Zaterdag 19 juni 2021 speelde De Lekkerkerker bij de Julianahof voor de bewoners van Begeleid Wonen en bewoners van de flat.
Het orgel speelde van 12.15 uur tot 14.00 uur en genoot grote belangstelling. Een poffertjeskraam was aanwezig voor alle bewoners van Begeleid Wonen.
Vele bewoners gaven blijk van hun belangstelling ook van de boven gelegen appartementen. Enkele bewoners wisten nog herinneringen op te halen uit de tijd van de Gebr. Tom en de Fam. Roodbol. Het orgel speelde arrangementen van Carl Frei en een groot aantal potpourri’s  uit de 60er jaren gearrangeerd door Gerard Razenberg. Böhmische Traüm in een arrangement van Adrie Vergeer deed het ook goed bij de belangstellenden. De begeleiders Thijs Verkaaik en Ries van Beek kunnen terugzien op een geslaagd optreden van De Lekkerkerker.
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting
2 april 2021 - De Lekkerkerker bij de Olympiade flat
Vrijdag 2 april 2021 speelde De Lekkerkerker op verzoek van de activiteitencommissie van 15:00 tot 16:00 uur voor de bewoners van de Olympiade flat.
Er werd heel leuk op gereageerd.
Klik op de afbeeldingen hieronder voor een vergroting