De Pansfluiter
Banditenstreiche - Franz von Suppé 1819-1895
Banditenstreiche - Franz von Suppé 1819-1895
De Pansfluiter is een van de oudste op straat spelende orgels van Nederland. Het werd rond 1900 gebouwd door A. van Steenput in Willebroek bij Antwerpen.

In het begin van de vorige eeuw was het orgel eigendom van de legendarische familie Warnies, orgelverhuurders te Amsterdam.

In 1974 werd de Pansfluiter eigendom van Adrie Vergeer die er na een grondige restauratie sinds 1980 het straatbeeld van Gouda mee opvrolijkt.

Het 57 toets orgel is met zijn karakterestieke registers en bijzondere antieke uitstraling als een der allereerste draaiorgels door de minister van WVC op de lijst van onvervangbare cultuurgoederen geplaatst.

1e prijs Draaiorgelfestival Amsterdam 2004 voor De Pansfluiter.

Tijdens het draaiorgelfestival Amsterdam 2004 op zaterdag 21 augustus jl. werden alle 26 draaiorgels beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit Jacques d'Ancona, Willeke Alberty, Ernst Daniël Smid en Floris de Gelder (toenmalig algemeen directeur museum van Speelklok tot Pierement).

Aan het eind van de middag vond op de Dam, gepresenteerd door Jos Brink, de prijsuitreiking plaats.

Volgens het juryrapport had De Pansfluiter als één van de oudste deelnemende orgels door de jaren heen niets aan klank ingeleverd. Alles was even authentiek en helder, hetgeen deze prestitieuze 1e prijs opleverde.
klik op de afbeeldingen voor een vergroting